Valimiz Ali Hamza Pehlivan, yavru deniz kaplumbağalarının hayata ilk adımlarını atmalarına şahitlik etti

Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Erdemli İlçesi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürlüğü sahilinde, yavru deniz kaplumbağalarının gece yarısı ay ışığında yumurtalarından çıkarak hayata ilk adımlarını atmalarına şahitlik etti.

Vali Pehlivan, yavru deniz kaplumbağalarının denize kavuşmalarının ardından yapmış olduğu açıklamasında; “Biraz önce hep birlikte çok güzel bir doğa döngüsüne tanıklık ettik. Yumurtalarından çıkan kaplumbağalar, yuvalarından denize doğru koşar adımlarla doğal yaşama doğru ilerlediler.
Dünya üzerinde 8 ayrı deniz kaplumbağası türü bulunmaktadır. Bunların 5’i çoğunlukla Akdeniz’de bulunuyor. Bu türlerin 3’ü daha çok beslenme maksadıyla bu denizlerde bulunurken, Chelonia mydas ve Caretta caretta cinsi 2 tür de özellikle yumurtlama ve yuvalama merkezi olarak Mersin sahillerimizi tercih ediyor. İlimizde bu türlerin 4 ayrı kumsalda yumurtlama ve yuvalama merkezi bulunmaktadır.
Türkiye genelinde, deniz kaplumbağaları için, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün tespitlerine göre toplamda 20 ayrı nokta tespit edilmiş ve ilan edilmiş durumdadır. Bunların 4’ü Mersin İlimizde bulunarak koruma alanı durumundadır. Kaplumbağalar buralara gelerek yumurtlamalarını yapıyorlar. Havaların ısınmasıyla birlikte 15 Mayıs- 15 Eylül tarihleri arasında bu sahillere gelerek yumurtalarını bırakıyorlar.
İlimizde; Anamur’da, Silifke Göksu Deltası’nda, Erdemli Alata’da ve Akdeniz Kazanlı Sahili’nde yumurtlama merkezleri bulunuyor. Kaplumbağalar, bu sahillerde ortalama 500 ila 1000 yuva yapıyorlar ve yılda ortalama 3.600 noktada kaplumbağalar bu yuvaları kuruyorlar. Yılda ise ortalama 200.000 yavru kaplumbağa bu yuvalardan çıkarak Akdeniz’e ve dünyaya doğru yol alıyor.
Kaplumbağalar, yumurtadan çıktıkları noktaya 3 senede bir tekrar yumurtluyorlar. Yumurtadan çıkarak yuvadan denize doğru hareket eden yavru kaplumbağalar ayın ışığını takip ediyorlar. O yüzden zaman zaman uyarılar yaparak sahillerde yanlış ışıklandırmalar yapılmasına izin vermiyoruz. Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü personelimizde bu sahillerde dolaşarak yumurtlamaların herhangi bir zarara maruz kalmadan doğaya kavuşmaları için yuvaların yapıldığı yerleri kafesleme veya tabelama yöntemiyle koruma altına alıyorlar.
Bu akşamki şahit olduğumuz görüntü yüce Yaradan’ın bahsettiği çok müthiş bir döngüdür. Bu kaplumbağalar Uluslararası Sözleşmelerle koruma altında bulunuyor. Türkiye’de bu sözleşmelerin altına imza atarak bu koruma taahhüdünü vermiş durumdadır. Bern ve Barcelona Sözleşmeleri ile deniz kaplumbağaları alanında da sorumluluklarımızı, ilgili kurumlarımızla yerine getiriyoruz.” dedi.
Programa; Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ömer Aslan ve İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Taner katıldı.
Başa dön tuşu
1xbet giriş