Geleceğimiz İçin Tek Çare Aşı…

Kış mevsiminin gelmekte olduğu bu günlerde, kapalı ortamlarda daha sık olunma zorunluluğu, enfeksiyonların artmasına ve yayılmasına zemin hazırlamakta. Bu nedenle mümkün olduğunca aşısı olan hastalıklardan aşı ile korunma yoluna gidilmelidir.

Menenjit hastalığı da aşısı olan hastalıklardan biridir. Peki, %95 oranında bu hastalık riskini taşıyan 5 yaş altı çocuklarda görülmekte olan Menenjit nedir?

Menenjit, beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan, tedavi edilmediğinde işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilmekte olan ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Bu ciddi hastalık belirti olarak, Ateş, şiddetli baş ağrısı, iştahsızlık, ensede ağrı, bilinç bulanıklığı, uyku hali, kusma, parlak ışığa bakamama, ciltte basmakla solmayan lekeler, havale geçirme menenjitin belirtileri olabilir. Menenjit, birkaç gün süren bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya barsak enfeksiyonu gibi de başlayabilir. Devamında çocuğun tablosu ağırlaşır, diğer belirtiler de ortaya çıkmaya başlar.

Bebeklerde belirtiler daha zor anlaşılabilir. Yüksek veya düşük vücut ısısı, huzursuzluk, kucağa alınınca geçmeyen ısrarlı ağlamalar, uyku hali, beslenmede isteksizlik, kafadaki bıngıldağın normalden bombe olduğu fark edilebilir.

Çocuğun durumundan şüphelenirseniz, hemen doktorunuza başvurmalısınız. Doktor, çocuğu muayene edecek, kesin tanı için beyin omurilik sıvısından örnek alacaktır ( Bu işlemin sanılanın aksine çocuğa herhangi bir zararı yoktur, işlemin yapıldığı bölgede sinir dokusu bulunmamaktadır ). Bakteriyel etken söz konusuysa, hemen antibiyotik tedavisine başlanacak, çocuk büyük olasılıkla hastanede izleme alınacaktır.

Bu kadar ciddiyeti yüksek olan bu hastalığı önlemek mümkün müdür?

Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz üzere aşısı olan enfeksiyonlardan biri olduğundan önlemek mümkündür. Biz Çocuk doktorlarına bu konuda en çok sorulan sorulardan biri de “Çocuğuma hangi menenjit aşısın yaptırmalıyım “

Bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle menenjit aşılarının içeriklerini incelemekte fayda vardır.

  • MENACTRA —- A, C, W, Y serogruplarını içerir.
  • MENVEO—– A, C, W, Y serogruplarını içerir.
  • NİMENRİX—– A, C, W, Y serogruplarını içerir.
  • BEXERO——B serogruplarını içerir.

Şimdi gelelim hangi aşı sorusuna, Her serogruba etkili olabilmesi için MENECTRA, MENVEO  veya NİMENRİX türü aşılarından biriyle BEXERO aşısı birlikte yapılmalıdır.

Bu aşıların başlangıç yaşı ( ayı ) doz sayısı, çocuğunuzun yaşına göre değişiceğinden ve diğer aşı takviminde aksama olmadan yapılması gerektiğinden biz çocuk doktorlarından konu hakkında bilgi almanız sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Aşıyla, sağlıkla ve sevgiyle kalın…

Başa dön tuşu
1xbet giriş