D Vitamini ve Bağışıklık

Bağışıklık sistemi vücudun sahip olduğu biyolojik savunma sistemidir. Daha basit bir ifadeyle bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyonlara karşı savunma sistemidir. Sonbahara girilmesi, toplum olarak kontrollü normalleşmenin getirdiği beraber olma zamanımızın artması, okulların açılması, işyerlerinde bir arada olunması ile bağışıklığımızı daha da güçlü tutmamızın gerekli olduğu bir dönemdeyiz.

Bugün siz değerli takipçilerimize bağışıklığımızı güçlendiren en önemli takviyelerden olan D Vitamini hakkında bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. D vitamini güçlü bir bağışıklık sistemi sahip olabilmek için çok önemlidir. Vücut ciltten güneş ışığından D vitamini ihtiyacını ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar ihtiyacı olan miktarı bu şekilde karşılayabilmektedir.

Ancak kış mevsimiyle beraber daha kapalı giysilerin giyilmesi, açık havada daha az vakit geçirilmesi, daha az sayıda gün havanın güneşli olması nedenlerinden yeterince D Vitamini alamayabiliriz ve bu da eksikliğe neden olabilmektedir.

D vİtamini eksikliği çocuklarda raşitizm, erişkinlerde osteomalazi denilen hastalıklara yol açmaktadır. Ayrıca D vitamini eksikliği mutipl skleroz, tip 1 diyabet, lupus gibi sistemik otoimmün hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.

Anne Sütü D vitamini açısından tek başına yeterli olmadığından 1 yaşına kadar bebeklerimize 400 ünite D Vitamini verilmesi gerekmektedir. Ayrıca düşük D vitamini riski taşıyan gruplara uygun D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Düşük D vitamini riski taşıyan grupları aşağıda maddeler halinde görebilirsiniz.

  • Hamile ve emziren kadınlar,
  • 65 yaş üstü yaşlılar,
  • Dışarıda çok az zaman geçiren çocuklar ve ergenler,
  • Kuzey iklimlerinde yaşayan daha koyu ten rengine sahip insanlar olarak sayılabilmektedir.

D Vitamini eksikliği riskini minimum düzeye çekebilmek için gıda takviyesi olarak yağlı balıklar,( Somon, ringa, uskumru, sardalya ) yumurta sarısı, kırmızı et önerilebilir.

Ülkemizde D Vitamini eksikliği hem çocuklarda hem de erişkinlerde oldukça yaygın olup D vitamini ölçümleri yapıldıktan sonra uygun D vitamini preparatlarıyla, yaşa uygun beslenme önerileriyle D vitamini depoları vücudumuzda olması gereken seviyeye getirilebilmektedir.

Bağışıklığınızın güçlü olduğu bol güneşli günlere…

Sevgi ve Sağlıkla Kalın.

Başa dön tuşu
1xbet giriş