Yapay Zekalı Avatarınız ve Hologramınız Sizin Adınıza Çalışacak

Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever:

 

– "Metaverse’ü beş duyunuzla yaşamanızı sağlamayı hedefliyoruz"

 

Yeni tip koronavirüsle başlayan küresel salgın sürecinde insanlar teknolojinin desteklediği ölçüde evlerinden çalıştı ve eğitimlerine evlerinden devam etti. Ekonomi ve sosyal hayat ise belirli düzeyde devam edebildi. Yaşanan bu süreç Metaverse'ün gündeme getirilmesi için de zemin hazırladı.

 

"Çok daha bulaşıcı, çok daha öldürücü bir hastalıkla tekrar yüz yüze kalmamız durumunda hayat nasıl devam edecek?" sorusunun sıklıkla sorulduğu bugünlerde tamamen evlere kapanmak durumunda kalınacak, ekonominin, iş dünyasının, eğitimin, sağlık hizmetlerinin, sosyal hayatımızın devam etmesi gereken zamanlarda "metaverse"e çok daha fazla ihtiyaç duyulacağı fikri ön plana çıkıyor.

 

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever, "metaverse"ün daha fazla tartışılması gerektiğini belirterek, bunun sosyal hayatı ve kişilerin yaşam tarzını nasıl etkileyebileceğini, ekonomisinin nasıl olacağını ve hangi girişimlerin ortaya çıkabileceğini, ülkeler açısından ne anlama geleceğini, ulusal güvenlik ve siber güvenlik risklerinin neler olabileceğini, kişisel verilerin ve mahremiyetin korunması gibi konuların üzerinde çalışmanın şart olduğunu söyledi.

 

Şirketler ve kurumların hem satış-pazarlama hem de varlık gösterme amacıyla "metaverse"te yer almak istediklerini anlatan Vatansever, şöyle devam etti:

 

"Hangi metaverse'te ya da metaverse'lerde yer alacaklarına karar vermeleri gerekiyor. Öncelikle hedef kitlelerinin nerede olduğunu belirlemeleri önemli, sonra bu hedef kitlelerine gerekli çalışmaları yaparak ulaşabilmeleri… İşte burada bizim 'Multiversera' dediğimiz süreç önem kazanacak. Yani 'Çoklu Evren Çağı'. Birden fazla evren olduğu için ve sayıları artacağı için 'Multiversera'da bu evrenlerin seçim süreci önem kazanacak. Yine evrenler arasındaki entegrasyonlar ve geçiş imkanları kritik önemde olacak. İnternet ve sosyal medya yakın gelecekte dönüşerek metaverse olacak ve günlük yaşamımızın bir parçası haline gelecek. Yani gözümüze takacağımız lensle artık interneti de sosyal medyayı da 'metaverse’te yaşayacağız. Fiziksel dünyadaki yaşamın bir kısmının buna kaydırılmasıyla insanların trafikte zaman kaybetmemesi, karbon salınımının minimuma indirilmesi ile küresel ısınma probleminin çözümüne katkı sağlanması, stresin azaltılması sağlanacak. İnsanlar mutlu oldukları lokasyonlarda hayatlarına devam ederek iş, okul ve özel yaşamlarının gerekli kısımlarını 'metaverse'te tamamlayabilecek."

 

Vatansever, metaverse alemine girerek hologram olarak dünyanın herhangi bir yerine seyahat etmenin ve dokunma hissini yaşatan kıyafetlerle ortamı normal bir insan gibi yaşayabilmenin mümkün olacağına dikkati çekti.

 

"Burada yapılan alışverişler gerçek dünyadaki adreslerine gönderilecek. Ülkeler açısından turizm gelirlerinin artması gibi ek faydalar sağlayacak." diyen Vatansever, kullanıcılarının kendi avatarlarını, yaşam alanlarını inşa edebilecekleri geliştirme ortamları olacağını dile getirdi.

 

– "Girişimlere kuracağımız fonla yatırım yapmayı planlıyoruz"

 

Vatansever, kullanıcıların tüm parçaları NFT olarak alıp satabilecek ve kendi cüzdanlarında saklayabileceklerini, NFT’lerin satışının ve ikincil piyasasının olacağı pazar yerleri olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

 

"Global Bilişim Derneği (BİDER) ve Multiversera Teknoloji Yatırımları olarak üyelerimizle beraber tüm bu sorulara cevaplar vermeyi, ortaya çözüm önerileri koymayı planlıyoruz. Üniversite ve üye şirketlerimizin Ar-Ge’sini yapacağı VR lens ve VR bandını kullanarak avatarlarınızla Metaverse’e neredeyse gerçek dünyadan ayırt edilemeyecek şekilde girebileceksiniz. Metaverse’ü beş duyunuzla yaşamanızı sağlamayı hedefliyoruz. Görme, işitme, dokunma şu an için teknolojik olarak mümkün. Koklama kısmen mümkün. Tat alma için vücudunuza çip taktırmayı kabul etmeniz gerekebilir. Tabii en önemli tartışma konuları, beyin analizi ile yapay zekalı kopyanızın oluşturulup avatarınıza ya da hologramınıza yüklenebilmesi, siz dinlenirken Metaverse’te ya da gerçek dünyada sizin adınıza çalışabilmesi, hatta birçok kopyasının çalışabilmesi, vefat durumunda ne olacağı vb. olmaya aday. Metaverse’te avatarınızın ve gerçek dünyada hologramınızın doğru ve yanlış davranışlarının diğer kişiler ve yapay zekâ tarafından puanlanabilmesi, birçok farklı kriterde puanlarının olmasının etkileri de tartışılabilir.

 

Multiversera Teknoloji Yatırımları tarafından geliştirecek Metaverse’ün kendi ekonomisi ve token’ı olacak. Şu ana kadar bazı ipuçları vermeye çalıştık, detayları BİDER olarak paylaşmaya devam edeceğiz. Metaverse alanındaki ve blokzincir, kripto teknolojileri, NFT, yapay zekâ gibi tamamlayıcı alanlardaki girişimlerin potansiyeline inanıyoruz. Bu alanlardaki girişimlere kuracağımız fonla yatırım yapmayı planlıyoruz."

 

– Metaverse pazar büyüklüğü 2024’de 800 milyar dolara çıkacak

 

Multiversera Danışma Kurulu Üyesi Gökhan Say ise Metaverse'ün bazılarına göre gerçekleşmesi imkansız bir saçmalık, bazılarına göre gelişmesi daha çok uzun yıllar sürecek bir konsept olduğunu söyledi.

 

Bu kavramın bazılarına göre ise bildiğimiz hayatın yerini alacak "Yaşam 2.0" olarak nitelendirildiğini ifade eden Say, "Ancak bugün bile yüz milyonlarca insanı oyunlarda, hatta sanal konserlerde buluşturmuş, 2 milyar doların üzerinde sanal arsanın satıldığı, sadece Meta, Google, Microsoft gibi teknoloji devlerinin değil Nike, Louis Vuitton, Balenciaga gibi giyim ve moda devlerinin bile on milyarlarca dolar yatırım yaptığı bir platform. Dünyanın en önemli pazar araştırma kuruluşları bugün 40 milyar dolar olan Metaverse pazar büyüklüğünün 2024’de 800 milyar dolara ve 2030’da büyük bir patlamayla 13 trilyon dolara ulaşacağını öngörüyorlar." dedi.

 

Say, son 10 yıldır inanılmaz bir dijital dönüşümün yaşandığının altını çizerek, şunları kaydetti:

 

"Önümüzdeki dönemde bu dönüşümün, Metaverse’ün liderliğinde, Blockchain, NFT, VR, 3D modelleme gibi destekleyici teknolojilerle önünde durulamayacak bir dalgaya dönüşeceğini ve geride kalan şirketlerin oyun dışında kalıp varlıklarını sürdüremeyeceklerini ön görmek çok da zor değil. Fakat diğer yandan birçok şirket bu alandaki gelişmeleri takip etmek ve bu paralelde doğru yatırımlar yapmak konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu nedenle Multiversera Teknoloji Yatırımları’nın kurumların bu büyük fırsatı yakalarken en az riskle doğru adımlar atmasına yardımcı olmasının ve bu zorlu dönüşümü kolaylaştırmasının çok kritik bir fayda yaratacağına inanıyorum."

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
1xbet giriş