Whatsapp Dolandırıcılık Kurbanı Olmayın !!!

Günümüzde birbirimizle anlık mesajlaşmak ve iletişimi sağlayabilmek için, Dünya çapında We Are Social 2021 verilerine göre 1.300 milyar kullanıcısı olan Whatsapp mesajlaşma platformu siber dolandırıcıların hedefi durumuna gelmiştir.

Siber dolandırıcılar whatsapp üzerinden mağdurlarını yaratabilmek için Phishing Attack ( Oltalama Saldırısı ) yöntemini yoğun bir şekilde kullanmaktadırlar. Bu yöntemdeki amaç belirlenen bir kişi olmadan genel anlamda oltaya kimler takılacak mantığı ile çalışılmaktadır. Genelde whatsapp mesajlarında karşılaşmış olduğumuz oltalama şekilleri;

  • Kişinin kişisel bilgilerini ele geçirebilecekleri küçük ve basit bir anket şeklinde Örneğin “ Ödül kazandınız !!! “ mesajlarıyla bir link paylaşarak,
  • Promosyonlu bir kazanca sahip olabilmek için paylaştığımız linki tanıdıklarınıza gönderiniz şeklinde,
  • Gerçek dünyada pahalı bir ödülü küçük bir ücret karşılığı kazandınız sadece linki tıklayarak gerekli yerleri doldurmanız yeterli şekilde paylaşılan linkler whatsapp dolandırıcılığında en çok kullanılmakta olan phishing attack şekli olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gönderilen bu linkler sayesinde mağdurların gerek sosyal medya platformlarındaki kullanıcı adı/parola veya banka bilgilerini girmelerini gerektiren yani otalanmış kişinin kişisel bilgilerini ele geçirebilmek amaçlı yapılandırılmış sahte web sitelerine kişiler yönlendirilmekte ve dikkatsiz veya bu tip saldırılardan korunmaya yöntemlerini bilmeyen birçok kişi bu tip dolandırıcılığın mağduru olabilmektedir.

Whatsapp Link dolandırıcılığının kurbanı olmamak için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekmektedir.

  • Tarafınıza whatsapp üzerinden hiç tanımadığınız birinden gelen linklerin güvenli olup olmadığını incelemeniz gerekmektedir.
  • Tanıdığınız bir kişiden gelmiş dahi olsa gerçekten gönderilmiş olan linki onun gönderip göndermediğinin teyidini almanız gerekmektedir.
  • Mobil cihazlarınızda ve bilgisayarlarınızda güncel bir Anti virüs yazılımı kullanmalısınız.
  • Gerçek dünyada pahalı olan bir ürünü size hiç kimsenin ücretsiz veya çok düşük bir ücretle vermeyeceğini hiçbir zaman unutmamalısınız.
  • Whatsapp üzerinden gelen dolandırıcılık mesajlarında aciliyet duygusu yaratmak ve harekete geçirmek amaçlandığı için bu tip mesajlara mümkün oldukça temkinli yaklaşmak gerekmektedir.
  • Kurumsal firmaların veya kamu kurumlarının hiçbiri kişisel bilgilerinizi whatsapp veya diğer mesajlaşma uygulamalarından istemeyeceklerini unutulmamalıdır.
  • Gelen mesajlardaki dilbilgisi hataları veya cümle bozuklukları sizde şüphe uyandırması gereken noktalardan biri olmalıdır.

Son Söz….

Dijital dünyada bir ürün ücretsiz ise orada ürün SİZSİNİZDİR.

Güvende Kalın !!!

Başa dön tuşu
1xbet giriş