Üretici kadınlara ekonomik kazanç sağlayan zakkumlar, kenti süslüyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Silifke, Tarsus ve Erdemli’de yaşayan üretici kadınlardan aldığı toplam 230 bin adet zakkum fidanının D-400 karayolu ve ilçelerdeki refüjlere dikimi başladı. Üretici kadınlara ekonomik kazanç sağlayan zakkumlar, kentin refüjlerini süslüyor. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Göher Şahin, “Doğu girişinden başladık, batıda da devam ettiriyoruz. 230 bin tane zakkumu, protokolle sorumluluk alanımıza dahil ettiğimiz D-400 karayolu refüjlerine uygulamayı planladık” dedi.Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliğiyle Silifke, Tarsus ve Erdemli’de yaşayan kadınların ürettiği toplam 230 bin adet zakkum fidanının alımı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi personeli, üretici kadınlardan alınan zakkumların D-400 karayolu ile ilçelerdeki refüjlere dikimine başladı.

“Belediyemiz tarafından alınacağının garantisini veriyorum”

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersinden Kadın Kooperatifi’yle alım garantisi vererek bir üretim sözleşmesi imzalamıştı. Mersinden Kadın Kooperatifi de zakkum üretimi konusunda eğitim verdiği kadınlarla üretim çalışmalarına başlamıştı. Kooperatif, 1 Temmuz 2021’de Silifke’nin Atayurt Mahallesi’ndeki kadınlarla bir de “Zakkum Fidanı Alım Garanti Sözleşmesi” imzalamıştı.

Sözleşme, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası olan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından işlevsel hale getirilen Gazi Çiftliği’nin açılış töreninde imzalanmıştı. Sözleşmeyi Mersinden Kadın Kooperatifi adına Kooperatif Başkanı Meral Seçer ve yetiştiriciler adına Hatice Okur Dönüm imzalamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, alım garantisini kapsayan sözleşme imzalanırken, “Üreticiler ‘biz üreteceğiz’ dediler. Kooperatif de ‘biz bunların pazarlanmasında size yardımcı olacağız’ dedi. Ben de arada hem hakemlik yapıyorum hem de bu üretimlerinizin Mersin’in güzelleşmesi için belediyemiz tarafından alınacağının garantisini veriyorum. Hayırlı uğurlu olsun” demişti.

Büyükşehir ekipleri, zakkumların dikimine başladı

Büyükşehir Belediyesi, 230 bin adet zakkum fidanının alımını yaptı. Alınan zakkum fidanları üretici kadınlara kazanç sağladı. D-400 karayolunda Mersin Bakliyatçılar Sitesi civarındaki refüjde zakkumların dikimine başlayan Büyükşehir ekipleri, belli bir program dâhilinde diğer ilçelerde de refüjlere zakkum fidanlarının dikimini gerçekleştiriyor.

“Üreten kadınlarımızın emekleri ekonomik değere dönüştü”

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Göher Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in göreve başladığı günden bu yana kadın emeğinin ekonomik değere dönüşmesi, Peyzaj Master Planı ve D-400 karayolu üzerinde gösterdiği hassasiyeti hatırlatarak; “Bütün bunların birleştiği bir noktada çalışma yürütüyoruz. Bu konuyla ilgili Mersinden Kadın Kooperatifi’yle yaklaşık 230 bin tane zakkum üretimiyle ilgili alım garantili bir üretim sözleşmesi yaptık. Tarsus, Silifke ve Erdemli’de kırsalda yaşayan kadınlarımız zakkum üretimleri yaptılar. Kadın kooperatiflerinden de biz bunları aldık. Üreten kadınlarımızın emekleri ekonomik değere dönüştü” dedi.

Peyzaj Master Planı çerçevesinde zakkumun önemine değinen Şahin, “Az su isteyen ve kente renk katacak bitkiler kullanmamız gerekiyordu. Burada da en önemlisi zakkum” dedi. Zakkumların dikimine başladıklarını da sözlerine ekleyen Şahin, “Silifke’de de çalışmamız devam ediyor. Doğu girişinden başladık, batıda da devam ettiriyoruz. 230 bin tane zakkumu, protokolle sorumluluk alanımıza dahil ettiğimiz D-400 karayolu refüjlerine uygulamayı planladık” diye konuştu.

“Hem çevreye güzellik katıyoruz hem de temiz bir görüntü oluşturuyoruz”

Silifke Atayurt mevkiindeki 17 km’lik refüjde sürdürülen zakkum ekimini inceleyen Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Zeki Aksoy, sorumluluk alanlarını kapsayan tüm alanlarda sürdürülebilir yeşillendirme çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Yapılan çalışmaları anlatan Aksoy, “Başkanımız Vahap Seçer’in çok önemsediği bir konu üzerine çalışıyoruz. Bizim 320 kilometre uzunluğunda refüjümüz var. Sorumluluk alanımızdaki refüjleri ve caddelerimizi yeşillendirme çalışması yapıyoruz. Hem çevreye güzellik katıyoruz hem de temiz bir görüntü oluşturuyoruz” dedi.

Refüjlerde sürdürülebilir yeşillendirme çalışmalarında neden zakkum tercih edildiğini açıklayan Aksoy, “Orta refüjlerde zakkum daha dayanıklı oluyor. Denize de yakın bölgeler buralar. Diğer bitkiler denizden etkileniyorlar. O yüzden sürdürülebilir bir güzellik ve yeşillenme olmuyor. Zakkum hem daha dayanıklı hem daha güzel görünüyor ve trafikten de etkilenmiyor” diye konuştu.

Bakımı kolay, susuzluğa dayanıklı

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi’nde Dikim Bakım Sorumlusu olarak görev yapan Peyzaj Mimarı Leyla Keskin de zakkumların bakımının kolay olduğunu belirterek, “5-6 metreye kadar uzayabiliyor. Budamayla kontrol altına alınabilir. D-400’de de zakkumları belirli bir metre aralığında ölçüyle dikiyoruz. Gelişimini hesaplayarak dikimini programlıyoruz” dedi.

“Atayurt’a bu zakkumlar çok yakıştı”

Atayurt’un ekilen zakkumlarla daha güzel olduğunu ifade eden vatandaşlardan Ali Erdem, “Çiçeklendirildiği için refüjler çok güzel oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan Allah razı olsun, her taraf çok güzel oldu. Millet seviniyor, teşekkür ediyor Vahap Bey’e. Herkes memnun çalışmalarından. Atayurt’a bu çiçekler, bu zakkumlar çok yakıştı” ifadelerini kullandı.(haberhouse)

Başa dön tuşu
1xbet giriş