Tavuk tantuni de artık lüks oldu

Mersin’in meşhur yiyeceği tantuni, lezzetli, ekonomik ve doyurucu olması sebebiyle son yıllarda Türkiye’nin her yerinde sevilen ve tercih edilen bir yiyecek haline geldi. Hatta Mersin’de bulunan birçok tantuni işletmesi şehir dışında şubeler açtı. İşçi, dar gelirli ve öğrenci yiyeceği olan tantuni son bir yılda gelen zamlar ve düşen alım gücüyle birlikte lüks bir yemek olma yolunda.

Tantuni Mersin’de özellikle dar gelirli ve öğrencilerin ucuza karnını doyurduğu bir yiyecek. Ama son bir yılda neredeyse her şeye gelen zam tantuninin de fiyatını etkiledi. Tantuni artık yoksul ve öğrencilerin yiyeceği bir yemek olmaktan çıktı. Son bir yılda 10 lira olan et tantuni 20 liradan, 7 lira olan tavuk tantuni 15 liradan satılıyor.

Tantuni dükkanı işleten Sibel Çelenk, son bir yılda tantuni yapımında kullandıkları ürünlere gelen zamlardan tantuninin de nasibini aldığını söyledi. Geçtiğimiz yıl tavuk tantuniyi 7 liradan sattıklarını belirten Çelenk, bu yıl üst üste gelen zamlardan kaynaklı tavuk tantuniyi 15 liradan satmak zorunda kaldıklarını belirtti.

“TÜM ÜRÜNLER ZAMLANDI”

Son bir yılda ürünlere gelen zamlara dikkat çeken Çelenk, “Geçen sene tavuğun kilosunu 11 liradan alıyorduk bu sene ise 40 liradan alıyoruz. Ekmek geçen yıl 75 kuruştu şimdi iki lira oldu. Tüp geçen sene 75 liraydı şu an 230 lira ne yapacağımızı şaşırdık, durum böyle olunca fiyatlar bir senede iki katını geçti” ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR FİYAT SORUP GİDİYOR”

Tantuninin eskiden dar gelirli ve öğrenci yiyeceği olarak bilindiğini belirten Çelenk, gelen zamlar ve halkın alım gücünün düşmesiyle tantuninin bile insanlara artık lük haline geldiğini söyledi. Eskiden tantuni ekonomik olduğu için ailelerin ve öğrencilerin, işçilerin ve esnafın en az haftada birkaç gün tantuni tükettiğini belirten Çelenk, “Eskiden tantuni ucuzdu ve insanların alım gücü vardı, dar gelirli insanlar aileleri ve arkadaşlarıyla gelir tantuni yer giderdi. Çocukluğumdan beri bu mesleğin içindeyim ilk defa bu sene şahit oluyorum; insanlar gelip tantuni fiyatını soruyor ve çoğu zaman pahalı buluyor ve yemeden gidiyor. 20 lira olan et tantuniyi ise soran yok” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLER ARTIK TANTUNİ YİYEMİYOR”

Eskiden en çok gelen müşterilerin gençler ve öğrenciler olduğunu söyleyen Çelenk, “Şimdi gençler ve öğrenciler hiç gelmiyor. Bir öğrenci bir tantuni ve içecek tüketse en az yirmi lira vermek zorunda kalacak. Bu öğrencinin yol parasını da hesaplarsanız 30 lira yapıyor, ayda neredeyse bin liraya tekabül eder. Asgari ücretle geçinen bir ailenin maaşının dörtte birine tekabül ediyor. Nasıl yesinler, hesap ortada” dedi.

“İŞLER HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR”

Zamlardan önce günde ortalama 250 tantuni sattıklarını belirten Çelenk , şu an en fazla 80 adet tantuni satabildiklerini belirtti. Yeni yılla birlikte yeni zamlarında geldiğini belirten Çelenk, şunları kaydetti: “Geçen ay iş yerime bin 250 lira elektrik faturası gelirken, bu ay 2 bin 900 lira elektrik faturası geldi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Şu an zararına çalışıyoruz. Ekstra zam yapmak zorundayız ama zaten halkın alım gücü yok, işlerimiz her geçen gün düşüyor. Eskiden yedi eleman çalıştırıyorduk, şu an üç elemanla çalışıyoruz ve onların yevmiyelerini ödemekte zorlanıyoruz. Anlayacağınız yoksul yiyeceği olan tantuni bile şu an insanlara lüks oldu ve bizim de her geçen gün işlerimiz düşecek böyle giderse.”

Başa dön tuşu
1xbet giriş