Rusya Meta’yı örgüt ilan etti

Rusya, Facebook ve Instagram’a yönelik son adımlarını attı. Meta’nın nefret söylemine izin verdiğini söyleyen Rusya, şirketin uygulamalarını resmi olarak yasakladı.

Rusya’da yapılan bir davada Meta sosyal medya ağının engellenmesine karar verildi. Bir Rus mahkemesi, Rus vatandaşlarına yönelik nefret söylemine izin verdikten sonra Facebook ve Instagram’a erişimi engelledi.

Mahkeme tarafından bildirilen bir rapor, Facebook ve Instagram ekibinin Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonlarıyla ilgili sahte içeriğin kaldırılmasını engellediğini iddia ediyor. Rus avukatlar, Meta’nın askeri operasyonlarla ilgili dezenformasyonun kaldırılmasına yönelik yaklaşık 4.600 talebi ve yasadışı protesto çağrılarına ilişkin 1.800 talebi dikkate almadığını iddia ediyor.

Rusya, Meta uygulamalarına erişimi yasakladı

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), teknoloji şirketinin eylemlerinin “Rusya ve silahlı kuvvetleri” olduğunu söyleyerek META (Facebook ve Instagram) yasağını destekledi. Yargıcı Amerikan şirketini yasa dışı ilan etmeye ve kararı hızlı bir şekilde uygulamaya çağırdı.

Instagram ve Facebook, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında Rus vatandaşlarına yönelik nefret söylemine ve şiddet çağrılarına izin vereceklerini açıkladı. Bu karardan sonra Rusya, Meta’nın yasaklanmasını talep eden bir dava açtı ve şirket Rusya’da aşırılıkçı bir örgüt olarak belirlendi.

Sosyal medya devi, Rusya’nın bu karşı saldırısının ardından nefret söylemi “izninin” geçici olduğunu ve sadece Ukraynalı kullanıcılara uygulandığını söyledi.

Duruşma sırasında Meta’nın avukatları hakimden davayı kapatmasını veya ertelemesini istedi. Meta’nın ABD merkezli olduğunu belirterek, davayı Rus mahkemelerinde görmenin yanlış olduğunu ve Amerika’ya taşınması gerektiğini söyledi.

Savunma ayrıca davanın uygun şekilde hazırlanması için zamanın olmamasından da şikayet etti. Meta ayrıca Rusya’ya karşı düşmanca bir tutumun kabul edilemez olduğunu ilan ettiğini ve Rus vatandaşlarına karşı şiddet çağrısında bulunduğunu söyledi.

Ancak Meta’nın savunması Rusya için yeterli görünmüyor. Rusya’da şu anda 80 milyon kullanıcı sayısı bulunan Instagram ve Facebook yasaklı iken, WhatsApp uygulamasına herhangi bir kısıtlama getirilmedi. Tabii hükümetin ilerleyen günlerde anlık mesajlaşma uygulamasını yasaklamayacağı yönünde de bir garanti bulunmuyor.

Başa dön tuşu
1xbet giriş