Özel gereksinimli bireylere özel Fitness Salonu

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Engelsiz Yaşam Merkezi’nde birçok branşta eğitim alarak kaliteli zaman geçiren özel gereksinimli bireylerin en sevdiği alanlardan biri de Fitness Salonu. Haftanın belirli günlerinde bu salonda spor yapan bireyler sosyalleşirken, aynı zamanda fiziksel ve ruh sağlıklarına iyi gelen aktivite de gerçekleştirmiş oluyor.

Hem spor hem eğlence

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Toroslar Halkkent’te bulunan Engelsiz Yaşam Merkezi’nden faydalanan özel gereksinimli bireylerin en sevdiği aktivitelerden biri de Fitness Salonu’nda spor yapmak.

Engelsiz Yaşam Merkezi’nin birçok sosyal aktivite ve eğitim olanaklarından yararlanan özel gereksinimli bireyler; Fitnesss Salonu’nda spor yaparak hem sağlıklarını koruyor, hem eğleniyor, hem de motive oluyorlar. Haftanın belirli gün ve saatlerinde gelen bireyler, engel gruplarına göre kendilerine uygun fiziksel aktivite yapıyor.

Bir spor salonunda bulunan tüm spor aletleri mevcut

Ücretsiz hizmet veren Fitness Salonu’nda, Beden Eğitimi Öğretmeni ve fitness antrenörü Emirhan Uka eşliğinde fiziksel aktivite ve egzersiz yapan özel gereksinimli bireyler için her imkan mevcut. 18 yaş üstü özel gereksinimli bireylerin Engelsiz Yaşam Merkezi’ne başvurarak kayıtlarını yaptırıp ücretsiz olarak faydalanabileceği Fitness Salonu’nda; kapsamlı bir spor salonunda bulunan eliptik bisiklet, dambıllar, ağırlık sehpaları, ağırlık barları, koşu bandı, yatay bisiklet gibi tüm spor aletleri mevcut.

“Fitness, dışarıda yaptıkları spor branşlarına olumlu etki yapıyor”

Sağlık İşleri Dairesi bünyesindeki Engelsiz Yaşam Merkezi’nde görev yapan Beden Eğitimi Öğretmeni ve fitness antrenörü Emirhan Uka, özel gereksinimli bireylere spor yaparken eşlik ediyor. Sporun özel gereksinimli bireyler için önemine değinen Uka, “Özel gereksinimli bireylerimizle, genel olarak 18 yaş ve üstü gruplarla fiziksel uygunluk ve egzersiz aktiviteleri yapıyoruz. Uzun soluklu ise vücudun kas ve iskelet sistemini güçlendiren antrenmanlar yapıyoruz. Bizim çocuklarımız genel anlamda yoğun bir şekilde fitness yaptıklarında, dışarıdaki spor branşlarında daha başarılı, daha verimli oluyorlar, sosyal hayata daha fazla adapte olabiliyorlar” dedi.

Uka, özel gereksinimli bireyleri engel durumuna göre spor aletlerine yönlendirdiklerini belirterek, “Şu an 40’a yakın öğrencimiz var ve sürekli olarak kayıtlar artmakta. Biz burada; ortopedik engelliler, işitme engelliler, nörogelişimsel bozukluk olan zihinsel engelliler, down sendromlular gibi birden fazla engel gruplarına hizmet veriyoruz” dedi.

“Çocuklar burada çok rahat. Çok eğleniyorlar ve çok mutlular”

Ailelerden olumlu dönüş aldıklarını da sözlerine ekleyen Uka, öğrencilerden aldıkları olumlu tepkileri de paylaşarak şunları söyledi:

“Daha önce böyle bir hizmetin olmadığını söylüyorlar ve şu an böyle bir hizmet olduğu için çok memnunlar. Çocuklardan da güzel dönüşler alıyoruz. Bazı dezavantajlı gruplarımız daha önce hiç spor salonuna gitmediklerini ifade ediyorlar. Şu an böyle bir salondan ücretsiz bir şekilde faydalandıkları için çok mutlular. Biz burada onlarla öğretmen öğrenci ilişkisi değil, daha çok onlara yakın ve sosyal hayata hazırlayıcı bir evremiz oluyor. Çocuklar buraya diğer aktiviteler için de geliyor, ama Fitness Salonu’nu daha çok seviyorlar. Burada çok rahatlar. Çok eğleniyorlar ve çok mutlular.”

“Spora başladıktan sonra kemik ağrım kalmadı. Daha iyi yürüyorum”

21 yaşındaki Yaren Saraçer, Fitness Salonu’ndan faydalanan bireylerden. Yürümekte güçlük çeken ve tekerlekli sandalyeden destek alan Yaren, günlük hayatta kendisini zorlayan kilolarından Büyükşehir’in Fitness Salonu sayesinde kurtuldu. Spor salonunda yaptıklarını anlatan Yaren, “Ayaklarımın daha güçlü olması için ilk önce ayakta çalışıyoruz.  Sonrasında kollarımı çalıştırıyoruz. Daha sonrasında diğer aletlerde spor yapıyoruz. Yeni aletlerle çalışıyoruz. 3 aydır faydalanıyorum. Daha öncesinde fazla kilomdan dolayı yürümekte çok zorluk çekiyordum. Kemiklerimde ağrılar oluyordu. Spora başladıktan sonra kemik ağrım hiçbir şekilde kalmadı. Daha iyi yürüyorum. Hocalarımız da çok yardımcı oluyor. Fitness salonuna geldiğimde çok rahatlıyorum. Hareketler bana çok yardımcı oluyor. Daha iyi hissediyorum” dedi.

Fizik tedavi sürecinin de devam ettiğini sözlerine ekleyen Yaren, “Orada da fizyoterapistlerimiz yardımcı oluyorlar. Orada çok fazla hareketler yapmıyorduk. Daha sonrasında Büyükşehir Belediyesi’nin bir spor salonu açtığını duyduktan sonra buraya başladım. Burası daha iyi, yardımcı oluyorlar ve burada daha çok hareket var” diye konuştu.

“İyi hissediyorum. Çok güzel, seviyorum”

26 yaşındaki Durmuş Bozdağ da Fitness Salonu’na her gün gelen müdavimlerinden. Çok eğlendiğini ifade eden Bozdağ, “Koşu, spor türü aktivitelerle uğraşıyorum. Çok güzel, eğlenceli. Hiçbir sıkıntım yok. Öğretmenimiz sağ olsun, yardımcı oluyor.  İyi hissediyorum. Çok güzel, seviyorum” dedi.

İşitme engelli Nursel, isteyen herkesi spor yapmaya davet etti

%52 oranında işitme engelli Nursel Buzak ise 26 yaşında. Fitness Salonu’nda kol ve bacak egzersizleri yaptığını belirten Buzak, burada olmaktan duyduğu mutluluğu işaret dili ile anlatırken, herkesi Fitness Salonu’na spor yapmaya davet etti.

Fitness Salonu’ndan yararlanan bir diğer özel gereksinimli birey de Burak Karahan. Fitness Salonu’na her gün geldiğini söyleyen Burak yaptığı aktiviteleri, “Koşu, yürüyüş, her şey” cümleleriyle anlattı.

Başa dön tuşu
1xbet giriş