Mersin’de Yöre Dernekleri’nden Akdeniz’e Acil Hizmet Talebi

Mersin’de bulunan yöre dernekleri, hizmetten yoksun bırakılan mahallelerin taleplerini dile getirmek için toplandı.

Mersin’in Akdeniz İlçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi’nde bir araya gelen yöre dernekleri Batman İl ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği binasında bir araya gelerek taleplerini dile getirdiler. Batman İl ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği öncülüğünde toplanan yöre dernekleri; Akdeniz ilçesinde bulunan Şevket Sümer, Güneş, Gündoğdu ve Hal mahallelerinin ortak taleplerini dile getirmek için basın açıklaması yaptı.

MERSİN’İN KALBİ AKDENİZ’DE ATIYOR

Yöre derneklerinin ortak basın açıklamasını okuyan Batman İl ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı M. İhsan Taş, 4 mahallenin 2021 yılında yapılan nüfus sayımının 74 bin 167 kişi olduğunu söyleyerek hizmet konusunda gerekli yatırımın yapılmadığını vurguladı. 255 bin 682 nüfuslu Akdeniz ilçesinin 65 mahalleden oluştuğunu ve nüfus bakımından en yoğun mahallenin Şevket Sümer olduğunu hatırlatan Taş; ‘’Mersin’in ekonomi alanında kalbi Akdeniz’de atıyor. Akdeniz ilçesinde bulunan liman, sanayi, serbest bölge, Mersin Toptancı ve Sebze Meyve Hal Kompleksi kentin en önemli ekonomi merkezleridir. 4 mahallemizde yaşayan halkımız bu merkezlerde emek vererek kente değer katıyor. Fakat akşam eve döndüklerinde ise hizmetten mahrum bırakılmış mahallelerine bakıp yalnızlaştıklarını hissediyorlar. Örneğin 4 mahallemizin altyapısı 40-50 yıl önce yapıldı. O yıllarda nüfus 10 bin iken şimdi 74 bin. Mahallelerin altyapısının yenilenmemesinden dolayı her yağmur yağdığında halkımız mağdur olmaya devam ediyor. Giderek büyüyen nüfus baz alınarak gerekli hizmetlerin yapılması gerekir’’ şeklinde konuştu.

  İLKOKUL, ORTAOKUL YETERSİZ. LİSE YOK

Son yıllarda Akdeniz ilçesinden birçok devlet kurumlarının diğer ilçelere taşındığını belirten Taş; ‘’Akdeniz ilçemiz git gide yalnızlaştırılıyor. Otogar, devlet hastanesi, valilik, tapu müdürlüğü gibi devlet kurumları ve toplumun asli ihtiyacı olan kritik merkezler diğer ilçelere taşındı. Akdeniz ilçesi tapu müdürlüğü bile Yenişehir’e taşındı. 74 binlik nüfusa sahip bu dört mahallemizde yıllardır bir lise açılmadı. Her gün çocuklarımız kendi mahallelerinden ayrılıp evlerine uzak olan liselere gidiyor. Bu sorun da beraberinde maddi külfet getiriyor. İlkokul ve ortaokul kapasiteleri de yetersiz. 4 mahallede bulunan ilkokul ve ortaokulda sınıfların kalabalık olmasından dolayı çocuklarımız yeterli eğitim alamıyor. Artan nüfusumuza yetkililerin bir an önce gerekli yatırım yapmaları elzemdir. Çocuklarımızın daha iyi bir eğitim alması için yeni okulların inşa edilmesi gerekiyor. Mersin’in merkezinde olan 4 mahallemiz hala doğalgaza hasret kalmış durumda. 156. ve 142. Caddede Yaklaşık 300 esnafımız bulunur. Noterlik işlemleri için bile kalkıp çarşıya veya diğer yerlere gitmeleri gerekiyor. Mezitli’den, Yenişehir’den, Toroslar’dan vatandaşlar alışveriş için Şevket Sümer’e geliyor. Fakat Şevket Sümer’de bulunan esnafımız ise birçok işlemlerini halletmek için çarşıya gitmesi gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

İNSANİ TALEPLERİMİZ KARŞILIK BULSUN

Taziye evlerinin mevcut nüfusa yetmediğini hatırlatan Taş; ‘’Mahallelerimizde bulunan taziye evlerinin arttırılmasını talep ediyoruz. Toplam nüfusu 74 binden fazla olan mahallelerimizde taziye evlerinin sayısı arttırılarak halkımızın acılı gününde mağdur olmamasını istiyoruz. Çevre düzenlemesinin yeniden gözden geçirilerek yeşil alanın genişletilmesini mahallelerimiz adına talep ediyoruz. Yerel yönetimlerin imar planlarını düzenlerken 4 mahallemiz için en az 1+4 kat olacak şekilde kat mülkiyetinin yapılması gerekiyor. Biz yöre dernekleri olarak halkımızın ihtiyacını tespit ediyor ve taleplerin yerine getirilmesi için gücümüzü birleştiriyoruz. İnsani taleplerimizin muhatabı olan kurumların, 4 mahallemize hizmet ve yatırımların yapılması için gereken hassasiyeti göstermelerini istiyoruz’’ diye belirtti.

    BASIN AÇIKLAMASINA KATILAN DERNEKLER

Batman İl ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet İhsan Taş

Şırnak İl ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mahmut Çalış

Şırnak Batüyanlılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Nesim Naifoğlu

Adıyaman Balyanlılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ali Akar

Bitlis Korçan Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Demir

Siirt Baykanlılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Kardoğan

Siirt Kikan Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Siraç Dakak

Siirt Kanikalılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Abdurrahman Timurtaş

Siirt Hergüle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı İdris Nas

Güvencesiz İşçiler Derneği adına Hidayet Aksu katıldı.

MAHALLE MUHTARLARI

Şevket Sümer Mahallesi muhtarı Abdulbaki Esen

Güneş Mahallesi muhtarı Nezir Elçi

Hal Mahallesi muhtarı Sadık Kahraman

Gündoğdu Mahallesi muhtarı Abdurrahim Ulusal

 

 

Başa dön tuşu
1xbet giriş