Mersin sahilinde Caretta caretta ölüsü görüldü

Mersin sahilinde sabah yürüyüşü yapanlar, insanın tüylerini diken diken eden, yarısı kesilmiş vaziyette dev Caretta caretta ölüsü ile karşılaştılar.

Her gün sabah yürüyüşlerinden sonra denize girmek için kumsala geldiklerini söyleyen Oto tamir ustası İlhan Şehitoğlu, ‘Gördüğümüz manzara karşısında şaşkına döndük. Arkadaşlarımla hemen hiç kımıldamadan duran ters dönmüş kaplumbağanın yanına gittiğimizde gözlerimize inanamadık. Manzara bizi ürküttü. Yarısı kesilmiş ve Caretta caretta olduğunu öğrendiğimiz kaplumbağayı, ters çevirdik. Bu bölgede üreme noktalarına giden bir Caretta caretta, sanki bir geminin pervanesi onu ikiye bölmüş…” diye konuştu.

Gördükleri mazara karşısında üzündüklerini dile getiren İlhan Şehitoğlu,  caretta caretta’nın yürek parçalayan ölüsünün sahilden kaldırılması için ilgili belediyesinin, Tenis Kulübü arkasında ki kumsala gelmesi gerektiğini söyledi.

Caretta caretta, Caretta cinsine bağlı bir deniz kaplumbağası türüdür.

Yumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmaz. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi, alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimi almıştır ve dış kenarlarında en fazla 2 tırnak bulunur. Erkekleri hem daha uzun hem de geriye doğru kıvrılmış tırnakları ve uzun kuyrukları ile dişilerinden ayrılır.

Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Tek seferde 100 yumurta bırakabilir (162’ye kadar tespit edilmiştir). Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtadan çıkarak denize giderler.

Akdeniz sahillerine yayılmıştır. En önemli yumurtlama bölgesi Adana’nın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Anamur, Köyceğiz, Dalyan sahilidir. Belek kıyıları, Caretta caretta’ların Akdeniz’deki ikinci (Yunanistan’ın Zakintos adasının ardından) ve Türkiye’nin en büyük yumurtlama alanıdır. 2006 yılı içinde Belek’te 1000 civarında, Anamur’da 2007 yılında 1040 adet yuva tespit edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Kabuk boyları 1 metre kadar büyüyebilir. Balıklar, kabuklular ve su canlıları (özellikle deniz anaları) ile beslenir.

Yaklaşık Eosen‘den beri yeryüzünde oldukları bilinmektedir. İnsanoğlunun yerleşme ve çoğalma kapasitesi yüzünden ve ışık kirliliği nedeniyle bugün sayıları giderek azalmaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altında tutulmaktadır.