Kenan Peker; “Büyük ve Güçlü Türkiye’nin İnşası için Çalışıyoruz”

Türkiye inşaat sektörünün çatı kuruluşu İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından 17-19 Aralık tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilen “Büyük ve Güçlü Türkiye’nin İnşası için Çalışıyoruz” temalı “Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı” tamamlandı. Çalıştay sonrasında sonuç bildirgesi açıklandı.

Türkiye inşaat sektörünün çatı kuruluşu İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Üyesi Mersin İnşaat Müteahhitleri Birliği Derneği Başkanı Kenan PEKER ‘’Türkiye inşaat sektörü; ekonomide yarattığı katma değer, istihdam gücü ve 250’ye yakın tedarikçi alt sektörünün dinamo etkisiyle Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörüdür.’’ dedi.

Çalıştay Sonrası açıklama yapan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin İnşaat Müteahhitleri Birliği Derneği Başkanı Kenan PEKER açıklamasında şu ifadeler yer verdi;
İnşaat sektörünün içinde bulunduğu durum ve müteahhitlerin sorunlarının masaya yatırıldığı çalıştayda; öncelikle son aylarda ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve ekonomik krizin ortaya çıkardığı fahiş fiyat artışları, müteahhitlerimizin idari, mali, genel sorunları, yapı müteahhitleri sınıflandırmasından kaynaklı sorunları, müteahhitler odasının kurulması, kamu müteahhitlerimize fiyat farkı ve fesih kararnamesi çıkartılması, depreme karşı kentsel dönüşüm projeleri, vatandaşımızın konuta erişimi, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektöre yönelik inavasyonun desteklenmesi, ülkemizde iklim değişikliği ve çevre sorunları, inşaat sektörü ile birlikte çalışan üretici ve tedarikçi sektörlerin enflasyon ve kur artışı ile izah edilemeyen, stokçuluk ve fırsatçılığa dayalı fahiş fiyat artışlarının, inşaat sektörü ile birlikte inşaat sektöründe istihdam edilen 100 binlerce çalışanı, konut ve işyeri kiralarını, konut satın almak isteyen vatandaşlarımızın uygun fiyatlarla konuta erişimini imkânsız hale getirdiği ve bu durumun telafisi güç mağduriyetler yaşanmasına sebep olduğu, yaşanan bu gelişmeler ülkemiz ekonomisini derinden etkilerken bu şartlar içerisinde Hükümetin açıkladığı ve takip ettiği ve sürdürülmesi düşünülen yeni ekonomi modeli “yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın” iç piyasadaki fiyat artışlarını tetiklediği ve tedarik imkânının zorlaştırdığının görüldüğü hususları genişlemesine istişare edildi.

17-19 Aralık 2021 tarihleri arasında yapılan sektörel çalıştayımız öncesinde ve çalıştay süresince, Türkiye ekonomisinin ve sektörün karşı karşıya bulunduğu derin kriz yerini Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın açıkladığı yeni ekonomi finans modelini kapsayan yol haritası ile döviz kurlarında yaşanan olağanüstü düşüşün, Türkiye ekonomisinde yeniden olumlu yönde etkilemiştir. Bu etkinin temel inşaat malzeme fiyatlarına da anlık olarak olumlu yansıması sağlanmalıdır. Hükümetimizden beklentimiz ekonomide yaşanan bu olumlu süreçte hiç vakit kaybetmeden iç piyasalarda kur artışı ve enflasyon ile izah edilemeyen stokçuluğa ve fırsatçılığa dayalı fahiş fiyat artışları hızla normal seviyelerine düşürülmeli ve Türkiye inşaat sektörü ve diğer sektörlerde duran çarklar yeniden çalışmaya başlamalıdır.

Türkiye inşaat sektörü olarak; Müteahhitler 50 yıllık hayallerini gerçekleştirmek istiyor. Sektörde iş yapan müteahhitler inşaat sektörünün disipline edilmesi, üretim kalitesinin geliştirilmesi ve kayıt dışının önlenmesi için “İnşaat Müteahhitleri Odası”nın kurulması elzem hale gelmiştir.
Bugüne kadar Türkiye’deki çeşitli ticaret odalarının müteahhitlerin oda kurmasını engellediğini vurgulayan, İMKON Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin İnşaat Müteahhitleri Birliği Derneği Başkanı Kenan PEKER, ‘’İnsanlar küçük düşünmemeli ülkenin çıkarlarını düşünmeli. Sektörün güçlenmesi ülkeye daha büyük katma değer yaratacaktır” dedi.
Türkiye’de binlerce müteahhidin örgütsüz bir yapıda iş yapmak durumunda kaldığını söyleyen Başkan Peker, şunları kaydetti: İnşaat sektörü Türkiye’deki sektörlerin üçte birini doğrudan ilgilendiren, ithal girdisi düşük, ekonomideki önemi ile lokomotif rolü oynayan bir sektördür. sektörde kurumsallaşmanın sağlanacağı, kayıt dışının önleneceği ve şikâyetlerinin dile getirilerek haklarının korunacağı bir merci olarak Müteahhitler Odası’nın kurulmasını elzem hale gelmiştir.
Ekonomik büyüklüğünün yanında işsizliği azaltan bir sektör olması nedeniyle örgütlü bir yapıya kavuşmak için bir odaya ihtiyaçları olduğunu dile getiren İMKON Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin İnşaat Müteahhitleri Birliği Derneği Başkanı Kenan PEKER “Herşeyden önce deprem kuşağındayız. Kaliteli yapılara ihtiyacımız var. Meslek açısından yeterli olsun olmasın aranan şart ticaret odasına kayıtlı olmaktır.
Ticaret Odasına kayıtlı iseniz hemen müteahhitliğe başlayabiliyorsunuz. Bu çok acı bir şey. İnsanlar canlarını ve mallarını emanet ediyor. Çok yakın zaman önce bir Van, Elazığ, İzmir depremi yaşadık. İstanbul, İzmir başta olmak üzere yapı stoğunun durumu hakkında söylenenler ortada iken ekonomik kaygılara kapılmak pek doğru değil. Ticaret odalarından ayrıldığımızda ekonomik olarak zayıflayabilirler ancak insanların canlarını ve mallarını teslim ettiği müteahhitlere bunu çok görmemek lazım. Bu tip kaygılarla çalışmamak lazım.” Sektörün bir odası olmamasından çıkan kanunlarının ve yönetmeliklerin uygulayıcı tarafı olarak söz sahibi olamadıklarını çoğu zaman da bilgisizlikten dolayı bunların uygulanamadığını da vurgulayan Başkan Peker, mesleğin bir tanımının oluşması odanın kurulması ardından kanunların sahada uygulanılabilirliği ölçüsünde İMKON olarak masaya oturarak sektörün gelişmesi yönünde hareket edilebileceğini söyledi.

Başa dön tuşu
1xbet giriş