Kahraman; “Borçla borç kapanmaz”

Akdeniz Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantısında yer alan borçlanma ve Akdeniz Belediyesi’ne ait olan arsaya bina yapılıp, yüzde 50 payının şirkete verilmesine karşı olduğunu ifade eden Bağımsız Meclis Üyesi Süleyman Kahraman “Biz gelecek olan belediye başkanına enkaz bırakamayız yoksa yarın bir gün belediyede iflasa gider, maaşları ödeyemez hale gelir” diye konuştu.

Kahraman, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Belediye seçimlerine artık çok az bir süre kaldı ve zaten 230 milyon lira geçmişe dönük borcumuz var. Sonraki seçimlerde gelecek olan belediye başkanına haksızlık olduğunu düşünmemden dolayı, borçlanmaya karşı çıkıyorum. Bunu da belirttim. Eğer bir kaç yıl önce olmuş olsaydı ve o borcu kendimiz yapıp kendimiz ödeyecek olsaydık bu olabilirdi.”

DEĞERLİ ARAZİ YÜZDE 50 PAY İLE SATILMAK İSTENİYOR

Meclis toplantısında gündemde olan ve Mesudiye Mahallesi içerisinde yer alan taşınmazın satışı ile  ilgili görüşlerini belirten Kahraman, “Belediyeye ait olan TEDAŞ’ın yeri satılmak isteniyor. Onunla ilgili bir borçlanma istese 50 milyon ya da 100 milyon ben bu binayı yapacağım dese tamamdır. Bahsettikleri alanda gerçekten çok değerli bir yer. 2 bin 500 metrekare, adliyenin yanında, çarşının göbeğinde. Buranın yüzde 50’ye verilmesi gibi bir şey konuşuldu. Orası Mersin çarşısının ortası, şehrin merkezi. Kaldı ki Hastane Caddesi’nde 200 metrekare alan bulsanız milyonlardan bahsederler. Burayı satmak ile ilgili bir öneri getirildi ve yüzde 50’ye verilir denildi. Ama şöyle eğer borçlanmayı buranın yapımı ile ilgili istemiş olsa ve bu borcunda oradan gelen kiralar ile ödenecek denmiş olsaydı ben kendi şahsım olarak karşı çıkmazdım. Bu sebeple karşı olduğumu da belirttim” dedi.

“BELEDİYENİN 230 MİLYON BORCU VAR”

Akdeniz Belediyesi’nin yüklü bir borcu olduğunu ve bu rakamın yaklaşık olarak 230 milyon lira olduğunu ifade eden Kahraman, “Bu güne kadar borç ödenmeyle ilgili hiçbir çaba gösterilmedi. Başkan Gültak geldiğinde 215 milyon lira belediyenin borcu vardı. Ayrıca gezdiğimiz mahallelerde de bu borçlanma ile ilgili yetki vermememiz konusunda görüş bildirildi. Eğer yatırım yapılacaksa elbette karşı değiliz ama mesela borçlanma alınıyor kaldırım yapılıyor, daha yıpranmadan sökülüp kaldırılıyor, tekrardan yenisi yapılıyor ve buradan rant sağlanıyor. Yüzlerce binlerce kişi çalıştırılıyor, hepsi farklı isimlerin yandaşları ama bu işçilerin çalıştıkları yerlerde bir görevi bile yok, hepsi birbirine karışmış” şeklinde konuştu.

“120 MİLYON LİRALIK ARAÇLAR, 30 MİLYONA ALINACAKTI”

Akdeniz Belediyesi’nin araç kiralama ile ilgili de büyük bir zarar içerisinde olduğunu söyleyen Kahraman, “Benim Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa etmemin en büyük sebebi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı iken kiralama yetkisini bana dayatmaları olmuştu. Biz eğer Akdeniz’de kiralama yetkisini vermez isek Büyükşehir’den geçiremeyiz denilerek yetkiyi verdik. O zaman 20-30 milyon liraya biz belediyenin tüm araç ihtiyaçlarını alıyorduk. Bunu ‘Leasing’ ile yapacaktık. Şöyle bir kanun var belediyeler araç alımında ÖTV ve KDV ödemiyor. Hepimiz biliyoruz ki bu araçlar ülkeye çok uyguna geliyor ama vergilerden sonra çok dehşet fiyatlara ulaştığını biliyoruz. Ben 25 yıl otomotivcilik yaptım. Bakın araç fiyatlarında yüzde 75 vergiler kalan yüzde 25 ise aracın kendi fiyatıdır. Bizim böyle bir yetkimiz vardı, biz 100-120 milyon liralık aracı 20-30 milyona alacaktık. Gültak Başkan’a iletmemize rağmen ‘hibe alacağım’ demişti ama sonunda olmadı. Nitekim benim dediğim çıktı ve ilk senede 70-80 milyon lira kira bedeli ödedik. Kaldı ki bu araç kiralama bedellerinin içerisinde yakıt bedellerini de katmışlar ve hangi aracın kaça kiralandığını da göremiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Başa dön tuşu
1xbet giriş