Kablosuz Ağlarda Güvenlik Tedbirleri

Hiç düşündünüz mü evimizde veya ofislerimizde kullanmış olduğumuz bizleri sanal dünyanın kapısını açmakla görevli olan modemlerimizi mümkün olduğunca güvenli kullanıyor muyuz?

Yapılan araştırmalar bireysel anlamda birçok siber saldırının veya ülkemizde suç olarak kabul edilen yasaklı sitelere girişlerden dolayı bireylerin ceza almalarının temelinde İnternet dünyasının kapı anahtarı olan modemlerin gerekli güvenlik ayarlarının yapılmamasından kaynaklanmaktadır.

Bugün sizlere İnternet dünyasının kapı anahtarı olan modemlerin pratik güvenlik ayarlarından bahsetmek istiyoruz. Açık erişim kablosuz ağlara yani Wifi ağlarına bağlanmak bilgisayarı güvenlik tehditlerine karşı savunmasız hale getirir. Gerekli güvenlik önlemleri alınmamış yani şifresiz Wifi ağlarda hackerlar ( Bilgisayar Korsanları ) paket dinleme yöntem sayesinde aşağıda belirtilen şekilde istedikleri amaca çok rahatlıkla ulaşabilmektedirler.

– Bilgisayar ve kablosuz erişim noktası arasındaki haberleşme dinlenebilir.

– Kablosuz ağ üzerinden yapılan tüm eylemler takip edilebilir.

– Veri trafiği kontrol altına alınabilir.

– Tüm kullanıcı adı ve şifreler görüntülenebilir.

– İnternet üzerinde çalışan telefon görüşmeleriniz takip edilebilir.

– Gerekli güvenlik önlemleri alınmadığında yabancı bir kişinin size ait modem üzerinden suç olarak kabul edilebilecek eylemler gerçekleştirilebilir.

Bu tehditler karşısında alınacak pratik güvenlik tedbirleri ile %100 olmasa bile yüksek düzeyde İnternet dünyasına açılan kapınızın anahtarını güvenli hale getirmiş olacaksınız. Şimdi uygulamanız gereken güvenlik tedbirlerini maddeler halinde inceleyelim.

  • Yönlendirici ( Modem )Yönetim paneli erişim şifresi değiştirme
  • Güvenlik anahtarı kullanmak ( Wifi Şifresi )
  • Mac ( Media Access Control ) adresi filtresi kullanma
  • SSID ( Service Set Identifier / Kablosuz Ağ Adı ) gizleme

Yönlendirici ( Modem ) Yönetim Paneli Erişim Parola Değiştirme;

Evinize veya ofisinize yeni bir modem kurulduğunda modem ara yüzüne erişebilmek için gerekli olan IP (İnternet Protokolü ) adresi  çoğunlukla 192.168.1.1 veya 10.0.1.1 dir.Bu ıp adresleri genel anlamda bilinmektedir. Web tarayıcınıza bu ıp adreslerinden birini yazarak modem ara yüzüne ulaştığınızda modem kontrol paneline giriş sağlayacak olan Kullanıcı Adı ve Şifre bölümüne ulaşmış olacaksınız. Tüm modemlerde fabrika ayarlarında Kullanıcı adı ve Şifre admin-admin veya admin-password olmaktadır. Modem kontrol paneline ilk girişten sonra yapılması gereken Kullanıcı adı ve şifresinin size özel bir ad ve güçlü bir şifre ile değiştirilmesidir.

Güvenlik Anahtarı Kullanmak ( Wifi Parola )

Modem yönetim paneli giriş Kullanıcı adı ve şifresi değiştirildikten sonra kablosuz ağ güvenlik anahtarını aktif hale getirmeli veya değiştirmeniz gerekmektedir. Bu ayarla size özel bir kablosuz ağ adı oluşturmanız ve güçlü bir şifre atamanız istenmeyen kişilerin size ait olan modem sayesinde İnternet dünyasına açılmasını engelleyecektir.

Mac ( Media Access Control ) Adresi Filitresi Kullanma;

Modeminiz için yapacağınız pratik güvenlik tedbirlerinin üçüncüsü ise Mac adresi filitresi kullanmaktır. Evinizde veya ofisinizde her daim modem üzerinden kablosuz ağ kullanarak İnternet Dünyasına açılacak cihazlar çoğunlukla belirlidir. İnternete çıkış yapacak olan tüm cihazlarda bulunan kablolu veya kablosuz Ethernet kartlarının fiziksel olarak sahip oldukları ve üretilirken verildikleri donanımsal adresleri vardır. Bu adresler Mac yani Media Access Control adresi olarak adlandırılır ve ancak Ethernet kartının kendisi değiştirildiğinde değişir.

Belirlenen ağ üzerinden internet çıkışı yapacak olan cihazların Mac adresleri belirlenerek modem ara yüzünde bulunan WLAN Filitreleme altında bulunan ‘’ MAC adresi filitrelemeyi etkinleştirme ’’kısmı aktif hale getirilmesiyle tüm cihazların girişi yapılır. Bu sayede yönlendiricinizin Wifi şifresi kırılmış olsa bile modeminiz giriş yapmış olduğunuz belirli Mac adresi dışındaki cihazların bağlantısını engelleyecektir.

SSID ( Service Set Identifier / Kablosuz Ağ Adı ) Gizleme;

Yukarıda açıkladığımız pratik güvenlik tedbirlerinden sonra yapılması gereken son işlem dışarıdan herhangi birinin kablosuz ağları tarattığında size ait olan kablosuz ağı bulamamasıdır. Bu da modem kontrol panelinde kablosuz ağ ve şifresinin değişikliğini yapmış olduğumuz bölümde bulunmaktadır. Genelde ‘’ Yayını gizle ‘’ şeklinde gözükmektedir. Bu özelliği aktif hale getirerek size ait olan kablosuz ağın istenmeyen kişiler tarafından bulunmamasını sağlayacaktır.

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız pratik güvenlik tedbirleri sayesinde yüksek düzeyde modeminizi güvenlik altına alacaksınız bununla beraber oluşturduğunuz kullanıcı adı ve parolalarınızı belirli periyotlarda değiştirmekte güvenliğinizi artıracak yöntemlerden biri olacaktır.

Başa dön tuşu
1xbet giriş