ISIRGAN OTU (FİTOTERAPİ)

Temas sonrası ciltte rahatsız edici bir kaşıntıya sebep olan bu bitki inanılmaz derecede faydalı özelliklere sahiptir ve ülkemizin her köşesinde bolca bulunmaktadır. Binlerce yıldır şifa amacı ile kullanılan bu bitki hakkında günümüzde modern teknolojik imkanlar kullanılarak bir çok bilimsel çalışma yapılmış olup çok sayıda faydalı özelliği tesbit edilmiştir.(pubmed) Önemli miktarda A, B ve C vitaminleri ile kalsiyum demir ve magnezyum içerir. Bunların yanında vucudu kanser ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyan önemli bir antioksidan olan polifenolde bol miktarda bulunur.

Kuvvetli antiinflamatuar ve ateş düşürücü özelliğinin artrit gibi birçok inflamatuar hastalıkta rahatlamaya sebep olduğu,Prostat büyümesi olanlarda prostatın boyutunu azalttığı ve iyileşmeye yardımcı olduğu
idrar söktürücü etkisi olduğu ve tansiyonu düşürdüğü,Pankreastan insülin salgılanmasını arttırarak kan şekerini düşürdüğü tesbit edilmiştir.

Halk arasında çay kapsül ve banyo şeklinde kullanımı görülür.Nadirende çorbası yapılır(çok lezzetlidir) yada yemeklere katılır.

Çayı bir tatlı kaşığı kıyılmış otun bir su bardağı kadar kaynamış suyun içine atılarak 10 dakika kadar beklenip süzülmesi ile elde edilir.Aç karınla 3 bardak kadar tüketimi tavsiye edilir. Kronik eklem ağrılarında , egzemalarda, üriner sistem rahatsızlıklarında, bağışıklık sistemi sorunlarında çay şeklinde tüketimi tavsiye edilir. 2 hafta kullanılıp 2 hafta ara verilerek kullanılır.

Banyosu içinse 5 litre kadar suyun içerisine 5 avuç dolusu kadar kıyılmış ot konarak kaynayana kadar ısıtılır ve 10 dakika kadar demlenmesi beklendikten sonra süzülerek kullanılır saç dökülmesi ve egzamada banyonun sonunda durulama suyu olarak kullanılır, romatizmal ağrılarda ise el yada ayak bu suyun içine sokularak yarım saat kadar beklenir.

Çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir.
Hamilelerde düşüğe sebep olabileceğinden hiç tüketilmemelidir.

Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup tıbbi kullanımda mutlaka doktorunuza danışarak kullanın

Başa dön tuşu
1xbet giriş