İş insanı Dalkılıç’tan ufukta “ekmek ve un krizi” uyarısı

Nefis Un ve Ekmek Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Dalkılıç, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın devam etmesi durumunda ileride çok ciddi un ve ekmek krizi yaşanabileceği, fiyatların çok fazla yükselmesi tehlikesi bulunduğu uyarısında bulundu.
Nef’is Un ve Ekmek Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Dalkılıç, devam eden Ukrayna ve Rusya savaşının kısa zaman içinde ciddi un ve ekmek krizine yol açabileceği uyarısında bulundu.
Dalkılıç, Türkiye’de savaş öncesinde de ekmek ve un konusunda büyük sorunlar yaşandığını anımsattı.
Yanlış uygulamar sonucunda hem üreticilerin hem de tüketicilerin sorunlarla boğuştuğunu vurgulayan Dalkılıç, “Un fiyatları günden güne arttı. Çünkü artık buğday konusunda dışarıya bağımlı bir ülke haline geldik. Dolar iki kattan fazla artınca haliyle un fiyatları da artış gösterdi.” dedi.

“ZAM KAÇINILMAZ HALE GELDİ”

Dalkılıç, “Sadece buğday olsa iyi. Elektrik, doğalgaz ve diğer giderlerde de ciddi artışlar oldu. Fırın esnafı bunu karşılayamaz, taşıyamaz noktaya geldi. Bu yükü halka yansıtmamak için uzun süre dayandılar ancak ekmek fiyatlarına zam yapmak kaçınılmaz hale gelmişti.” diye konuştu.
Nef’is Un ve Ekmek Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Dalkılıç her şey kötü giderken bir de savaşın patladığını anımsatarak, şöyle devam etti:
“Her şey çok iyi gidiyormuş gibi bir de Rusya ve Ukrayna savaşı patladı. Bu ülkeler dünyanın tahıl ambarları olarak kabul ediliyor. Biz de bu ülkelerden ithalat yapıyoruz. E savaş patladı. Rusya’ya dünya ambargo yapıyor. O da ihracat yapılmasın müsaade etmemeye başladı. Ukrayna zaten kendi derdine düşmüş. Bu şartlar altında un fiyatları artabilir. Bu da haliyle ekmek fiyatlarına yansıyabilir.
Onu da geçtim dünyada bir un krizi de yaşanabilir. Bu bizi herkesten çok etkileyebilir. Bu nedenle şimdiden gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Topraklarımız hala yerinde. Bir yere gitmediler. Acilen çiftçimiz desteklenmeli ve buğday üretimine teşvik edilmeli. Yoksa bu krizin altında kalkmak çok zorlaşabilir.”

Başa dön tuşu
1xbet giriş