Instagram, Rusya’da resmi olarak kapatılıyor

Rusya’nın Ukrayna işgali devam ettiği için yaptırımlar devam ediyor. Bunlara karşı olarak Rusya’da boş durmuyor. Bu kez de Instagram’ın kapatılması kararı alındı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi karşısında ülkelerin yanında şirketler de büyük adımlar atmaya başladı. Bunlardan biri de çatı şirketi Meta, yaptıkları sebebiyle Rusya yönetimini rahatsız ediyor.

Bu anlamda bir karar alan ülke yönetimi, Facebook sonrasında Instagram için de bir erişim yasağı getiriyor. Instagram’ı ayrıcalık yapmakla suçlayan bu ülke, 14 Mart tarihinde ise platforma Rusya içerisinden erişimin kesileceğini dile getirdi. Bu durum Rusya’daki milyonlar için bir darbe daha anlamına geliyor. Çünkü ülke içerisinde Instagram üzerinden iş yapan ve kazanç sağlayan pek çok kişi vardır. Yani bu yasak fotoğraflara ve videolara erişim sağlamaktan çok daha fazlasına sahip ve bu da gerekten hoş gözükmüyor. Yalnızca geçtiğimiz iki hafta içerisinde Rusya’ya karşı olarak alınan yaptırım kararına tekrar bakmak gerekirse;

– Apple geçtiğimiz haftalarda Rusya’da ürün satışı yapmayı bıraktığını dile getirdi. Başarılı firma bunun yanı sıra bazı App Store merkezli yasaklar getirdi. Dün ise Rusya merkezli bir site App Store ve iTunes ödemelerinin durdurulduğunu dile getiriyor. Bu konu ile ilgili olarak Apple’dan net bir açıklama yapılmadı, bu sebeple de erişim sorunu da olabilir fakat büyük ihtimalle tamamen yasak gelmiş durumdadır.

– Sony, Rusya’ya olan tüm donanım ve yazılım desteğine son verdi. Açıklamalara göre ülkedeki tüm PlayStation Store aktivitelerine son verilecek, aynı zamanda PS4/PS5 konsolların sevkiyatı da kesilecek.

– Visa ve Mastercard Rusya merkezli operasyonlarını askıya aldı.

– TikTok, Rusya merkezli olarak platforma yeni video yüklenmesini durdurdu ve canlı yayınları da kapattı.

– Netflix de diğer şirketlerin izinden gitti ve Rusya operasyonunu durdurmaya karar verdi.

– Microsoft tarafından satın alınan Activision Blizzard ve oyun marketi Epic Games, Rusya merkezli oyun satışlarını da durdurdu. Steam ise bu konu ile ilgili henüz bir adım atmadı.

– PayPal, şiddetli askeri saldırılar sebebiyle Rusya merkezli operasyonunu durdurmaya karar verdi.

– Samsung, Rusya’ya olan tüm ürün satışlarını durduğunu dile getirdi. Rusya vatandaşları artık milyonlarca kişinin Samsung telefondan, çipten ve şirketin diğer ürünlerinden de mahrum kalacak.

– Spotify, Rusya’da fiziksel olarak operasyonu durdurma karar verdi. Rusya’daki ofisini tamamen kapatan Avrupa merkezli firma, aynı zamanda Rusya devletine bağlı reklam içeriklerini de engellediklerinin bilgisini aktardı.

Başa dön tuşu
1xbet giriş