Dr. Tamam: ‘Sürekli ve düzenli kan bağışına ihtiyaç duyuyoruz’

Kan, hiçbir şekilde üretilemeyen ve tek kaynağı insan olan yaşam ırmağımız.

Mersin Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastaları Derneği (METODER) Başkanı Dr. Ali Tamam, 14 Haziran “Dünya Kan Bağışçıları Günü dolayısiyle yayınladığı mesajında, Kan vermenin ne kadar hayati bir önem taşıdığına dikkat çekti.

Başkan Dr.Tamam mesajında şunları söyledi:
“Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır. Her an hepimiz kana gereksinim duyabiliriz. Başta ömürboyu birkaç haftada bir kan almak zorunda olan Talasemi, Orak Hücre Anemisi Hastaları olmak üzere Kanser, Lösemi, Lenfoma, Hemofili Hastalıkları, kazalar, yaralanmalar, cerrahi işlemler, afetler gibi çeşitli nedenlerle hergün çok sayıda kana ihtiyaç duyulmaktadır.

Tek kaynağının insan olduğu düşünüldüğünde kan ihtiyacı yalnızca kan bağışçıları tarafından karşılanabilmektedir. Bu nedenle sürekli ve düzenli kan bağışına ihtiyaç duyuyoruz.

Kan bağışı en güzel sosyal sorumluluk örneklerinden birisidir.

Kan transfüzyonu, bulaşıcı hastalıklar gibi pek çok riski içerir. Bundan dolayı hastalarımıza “Güvenli Kan” sağlayabilmenin ilk koşulu “Güvenli Kan Bağışçısı”dır.

Güvenli kan bağışçısı ise gönüllü, karşılıksız ve düzenli kan bağışlayan kişidir. Kan bağışının, bağışçıya en önemli faydası hiç tanımadığı üç kişinin hayatını kurtarmaktır.

Pandemi nedeniyle azalan kan bağışları sonucunda kritik seviyelerin altına inen kan stoklarının yeterli seviyeye ulaştırılabilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için yapılacak kan bağışları ile birçok insana yaşam umudu olunabilir, hayatlar kurtarılabilir.

ABO kan grubu sistemini bulan Nobel Ödüllü bilim insanı Karl Landsteiner’ın doğum günü olan 14 Haziran Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2005 yılından bu yana her yıl

“14 Haziran “Dünya Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlanmaktadır. Böylece güvenli kan ihtiyacının boyutu, bu ihtiyacı gidermek için düzenli ve gönüllü kan bağışının ne kadar önemli olduğu vurgulanmakta, farkındalık yaratılmakta ve düzenli bağışlarıyla binlerce yaşamı kurtaran gönüllü kan bağışçılarına teşekkür edilmektedir.

Mersin Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastaları Derneği (METODER) olarak tüm “Düzenli ve Güvenli Kan Bağışçılarımızın” 14 HAZİRAN DÜNYA GÖNÜLLÜ KAN BAĞIŞÇILARI GÜNÜ’nü kutluyor, yaşama sundukları bu katkı için teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Başa dön tuşu
1xbet giriş