Çiftçi maliyet altında eziliyor

Enflasyonu yıllık yüzde 149’lara ulaşan üreticiler, her geçen gün artan girdi maliyetleri altında ezilirken, üretimden de gittikçe uzaklaşıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Haziran ayı Tarım Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisini açıkladı. TÜİK’e göre, Tarım-ÜFE’de, 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,66 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 98,84, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 148,90 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 67,98 artış gerçekleşti. Kısacası tarımda üretici enflasyonu bir yılda yüzde 148,90 arttı. Yaşanan artış, her geçen gün artan girdi maliyetleri karşısında ayakta durmaya zorlanan üreticilerin halini gözler önüne seriyor.

“ÇİFTÇİ HER GEÇEN GÜN ÜRETİMDEN KOPUYOR”

Konuyla ilgili Tanık Haber’e konuşan Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, tarımda büyük sıkıntılar olduğunu yıllardır söylediklerini ancak bir adım atılmadığını belirtti. Yılmaz, “Artık özellikle bizim bölgemiz, merkez 4 ilçe bize bağlı, Mezitli, Yenişehir, Toroslar ve Akdeniz. Bizim bölgemizdeki 32 bin 800 civarında üyemiz var bunun 27-28 bini aktif, küçük aile işletmeleri dediğimiz, yani 5-10 dönüm arasındaki arazide tarım yapan çiftçiler bizim üyelerimiz ağırlıklı olarak, dolayısıyla artan maliyetler alakalı çiftçimiz çok sıkıntıda” dedi. Çiftçilerin her geçen üretimden koptuğuna dikkat çeken Yılmaz, “Tarım önemli bir sektör, mutlaka üretilecek ama üretim her geçen gün azalıyor. Nüfus çoğalıyor dolayısıyla tüketici de artık bu ürünleri tüketemez hale geliyor fiyat yüksekliğinden. Tarımın çok büyük sıkıntıları var. Bu üretici fiyat endeksi yüzde 149 artmış ki bence bu doğru rakamlar da değil, bir yıl olmadan üretimde kullandığımız gübre vesaire ilaç gibi kalemleri bugün 3 katına alıyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİNİN MALİYETLERİN ALTINDAN KALKMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Mart ayında aldığı gübrenin temmuz ayında 3-4 katına çıktığını aktaran Yılmaz, “25 kilosunu 85 liraya aldığımız gübreyi mart ayında alıp koymuştum kenara sürekli pahalanıyor diye, şu an 280 lira, 4 ayda 3-4 katına çıkmış, küçük üreticinin bu maliyetlerin altından kalkması mümkün değil ancak büyük dönüm arazileri olan tarım yapanlar zaten sermaye sahipleri, tarımdaki üretim ikinci işleri, yatırım yapmış, onlar bir şekilde ayakta durular, onlar etkilenmezler bu maliyetlerden ama özellikle bölgemizde üretim yapan çiftçilerimizin yüzde 80’i küçük aile işletmeleri dediğimiz çiftçiler zor durumda, her geçen gün üretimden kopacak bu çiftçilerimiz” ifadelerini kullandı. Çiftçini artık tarımdan kopup başka işlere yöneldiğini söyleyen Yılmaz, “Kendisine şehir merkezlerinde, belediyelerde kendisine iş arayacak, üreticilerin ilk çaldığı kapı odamız oluyor, biz de bir odayız böyle bir imkân yok, böylece sıkıntıları artarak yaşamaya devam ediyoruz” dedi.

“SADAKA VERMEYİN, SORUNLARA ÇARE BULUN”

Çiftçinin desteklenmesi için bakanlık düzeyinde çok ciddi bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, bunun için Tarım Bakanlığı’na çok ciddi bütçeler ayrılmasının gerekli olduğunu vurgulayarak, “Bütçe ayrılsın ki sorunlar tespit edilip üretime destek verilsin. Çok küçük destekler var. Dönüme 26 lira mazot ve gübre desteği veriyor şu anda Tarım Bakanlığı, 10 dönümde 260 lira yapar, 10 dönüm arazide tarım yapan bir çiftçiye 260 lira destek sayılabilir mi? Olabilir mi böyle bir şey? Biz buna destek demiyoruz, bunun adını sadaka olarak koyduk” diye konuştu. “Bize sadaka vermeyin kardeşim, bizim sorunlarımıza çare bulun” diyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Tarıma çok büyük bir bütçe ayrılması lazım, üretenin desteklenmesi lazım, özellikle küçük çiftçilerin desteklenmesi lazım ki, o çiftlilerimiz köyünde, arazisinde kendi kendini istihdam etsin, şehirlere gelmek zorunda kalmasın, asıl devletin ve bakanlığın çözmesi gereken konular bunlardır. Biz bunları sürekli anlatıyoruz ama bir şey değişmiyor maalesef.”

Başa dön tuşu
1xbet giriş