Başkanı Tarhan’dan zeytin ağaçlarının kesilmesine yönelik kararnameye tepki

Çevreci politikalarıyla öne çıkan ve kentin genelinde yüzlerce dönüm arazide 70 koruluk oluşturan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Maden yasasında yapılan değişiklikle zeytinliklerde madencilik faaliyetlerine izin verilmesine ilişkin yaptığı açıklama ile tepkisini dile getirdi.

Geçtiğimiz yıllarda Mut’ta bir marangozhanede odun olmayı beklerken fark ederek kurtardıkları ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1200 yaşında olduğu tespit edilen anıt zeytin ağacını hatırlatan Başkan Tarhan, “1200 yıllık zeytin ağacı şu an ağlıyordur. Biz bir ağacı bile kurtarmak için tüm olanaklarımızı seferber ederken yasada yapılan bu değişikliği kabul etmemiz mümkün değildir. Resmi Gazete’de yayımlanan maden yönetmeliğindeki değişiklikle zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine izin verilmesi ülkemiz ve çevremiz için yıkım kararıdır” dedi.

Söz konusu yasanın sadece ağaçların kesilmesinden ibaret olmadığını çok farklı olumsuz etkilerinin de olacağının altını çizen Başkan Tarhan, “Bu yönetmelik vasıtasıyla sadece zeytin ağaçları kesilmiş olmayacak maden alanı olarak açılan yerlerin yarattığı kirlilik nedeniyle çevrelerindeki zeytinliklerden de mahsul alınamayacak. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını engelleyen yasaların yok sayılması kabul edilemez. Doğayı, tarım arazilerini yok edecek yolu açan bu düzenlemeye ‘hayır’ demek zorundayız. Bu yönetmelik derhal geri çekilmelidir. Birlikte olduğumuzda güçlü olduğumuzu biliyoruz. Kentimizde sahip çıktığımız orman ve yeşil alanlarda halkımızla el ele vererek geri adım attırmayı başarmıştık. Yine yapabilirsiniz, başarabilirsiniz. Bu yönetmeliğe karşı da mücadelemizi sürdürmeliyiz” diye konuştu.

Başa dön tuşu
1xbet giriş