AKTİF DİNLEME

Aktif dinlemenin üç ana özelliği vardır:
1. Çaba göstermeniz gerekir.
Dinlediğiniz insanın rahat hissetmesini, anlaşıldığını düşünmesini ve istediği konudan bahsetmesini bu şekilde sağlarsınız. Sözcüklerden daha ziyade, duygulara odaklanacaklardır. Tabii ki, böyle bir dinleme metoduna alışık olmadığımız için ilk başta zor gelmesi normaldir.

Diğer kişinin söylediklerini anlamaya çalışın ve kendi söylemek istediklerinize ve ne yanıt vereceğinize odaklanmayın. Sıra size de gelecektir.

2. Dinliyormuş gibi yapmayın, gerçekten dinleyin!
Marketten ne alacağınızdan, hafta sonundaki partiye, hangi derslere çalışmanız gerektiğinden, faturaları nasıl ödeyeceğinize kadar kafanızdan milyonlarca şey geçerken “Evet ben seni pür dikkat dinliyorum” edasıyla hareket etmenin hiçbir faydası olmaz. Aktif dinleme iki bölümden oluşur; bir taraftan dinleme, diğerinde ise tutum.

Karşınızdaki insanı iyi dinleyin, sözlerini, size aktarmaya çalıştıkları fikirlerini anlamaya çalışın, kendinizi konuşmanın akışına bırakın.

3. Bilgi edinmek için dinlemek
Belki başta sürekli konuşan birine odaklanmak biraz zor gelebilir, çünkü belki de hiç ilgilenmediğiniz bir konu mevzu bahistir. Ama bu durumda bile bir şeyler öğrenebilirsiniz.

Bu teknikle hem iyilik hem de kötülük için kullanılabilir; bunun için çok dikkat edin. Burada amaç daha sonra karşımızdaki insana yardım etmektir, elde ettiğimiz bilgileri kendi çıkarımıza kullanmak değil.

Aktif dinleme hepimizin sahip olduğu, ancak kullanabilmek için bilinçli bir şekilde çaba göstermemiz gereken bir süper güç. Dinlediğimiz insanda iyi duygular uyandırır ve her şeyden önce, sevdiğimiz insanlarla olan bağlarımızı güçlendirir. Aktif dinleme, karşılıklı güven, sırdaşlık ve yakınlık sağlar.

Aktif dinlemeyi bir anlaşmazlığı ortadan kaldırmak, iki arkadaş arasındaki soruna çare bulmak, ailenizi ve arkadaşlarınızı daha iyi tanımak, güvenilir biri ve aynı zamanda hoş sohbet biri olmak adına kullanabiliriz.

Ama bir dakika bekleyin! Dinlemekten bahsediyoruz da, ne zaman konuşmaya başlayacağız? En basit hali ile, dinleyerek elde edilen tüm bilgiler, bir muhabbet, iyi tavsiye, teşvik sözleri haline dönüştürülebilir… Olabilecek en iyi dost, iş arkadaşı, anne-baba, çocuk ve kardeş siz olacaksınız! Şimdi gerçekten bir süper güç geliştirebileceğinize ikna oldunuz mu?

Diğerlerinden farkımızı ortaya koyalım ve aktif dinleme üzerine çalışmaya başlayalım. Şu andaki konuşmalarımıza hakim olan “ben, bizzat kendim” kalıbını bir kenara bırakalım ve başkalarının söylediklerine daha fazla dikkat etmeye çalışalım.

Unutmayın: iki kulağımız ve yalnızca bir ağzımız var… bu yüzden dinlediğimizin yarısı kadar konuşsak iyi olur (ya da konuştuğumuzun iki katını dinleyelim)!

Başa dön tuşu
1xbet giriş